Osvenska bolag

Under de senaste 10-15 åren har extremt många svenska storföretag sålts till ägare utanför Sverige. De är därför inte Svenska längre.

ABB, Abba Seafood, Abu Garcia, Aftonbladet, AGA, Alfred Berg, Althin Medical, Altima, Altitun, Anticimex, Arla, Asea Skandia, ASG AstraZeneca, Attendo, Autoliv, Avesta Sheffield, Barnängen, Biacore, Bilspedition, Birka Energi Bofors, Borealis, BPA, Brukens Nordic, BT Industries, Carmen Systems, Carpark, Cederroth, Cerealia, Comhem, Dahl International, Deve Hissar, Dynasafe, Ekman, Ellos, Enator, Entra, Ericsson Dat, Ericsson Micro Electr., Esab, Esselte, Falcon Bryggerier, Filmnet, Finax. Det här är ca. 1/3 listan på bolag från en utredning av Vinnova 2013 och kan ha förändrats. Principen ca. 10 år senare är dock densamma.

Svenska politiker tar ofta ”kredd” av utlandsägda företag. ”Det går bra nu för volvo pv osv.” Om politiker och även nyheterna ”intecknar” utlandsägda företag som svenska så är det allvarligt. Vi invaggas i en falsk säkerhet. Huvuddelen av pengarna från dessa företag går ut ur landet. Och hur ska vi förstå att vi måste starta nya företag, för att ha några svenska företag överhuvudettaget.?

Vi måste börja benämna saker vid dess rätta namn. Säg Gevalia, Skogaholmsbröd, Kronägg, Stiga osv. men säg inte att de är svenska.